Ce sunt gutierele dentare si cand se folosesc

Unele dintre cele mai des intalnite si utilizate accesorii in stomatologie, gutierele dentare pot fi definite drept instrumente medicale create special de catre medicii stomatologi prin intermediul laboratoarelor de tehnica dentara cu scopul corectarii, a diagnosticarii sau a facilitarii unor servicii stomatologice. Gutiera dentara are un design simplu, este alcatuita din materiale nepretentioase si poate fi foarte usor folosita de catre pacient, fara a presupune dificultati.

In randurile de mai jos, va spunem tot ce trebuie sa stiti despre gutierele dentare!

Tipuri de gutiere dentare

Gutierele dentare se folosesc in mai multe tratamente stomatologice, fiind in general adaptate acestora. Cele mai comune situatii cand trebuie sa purtati o gutiera sunt urmatoarele:

  • daca suferiti de bruxism;
  • daca treceti printr-o procedura de albire a dintilor:
  • daca ati avut aparat dentar;
  • daca practicati sporturi periculoase, de contact;
  • in cazul unor lucrari protetice.

Tipologia gutierelor dentare depinde de aceste situatii, gutierele fiind concepute pentru a se preta acestor cazuri. Astfel, acestea sunt cele mai importante tipuri de gutiere dentare!

Gutiera de repozitionare este folosita in ortodontie, avand drept scop pozitionarea mandibulei la distanta optima fata de maxilar. Tot in tratamentele ortodontice se folosesc si gutiere speciale, aplicate dupa indepartarea aparatului dentar, care au drept rol mentinerea in pozitie realiniata a dintilor.

Gutierele de suport pentru anumite substante ce pot fi terapeutice sau cosmetice au drept obiectiv mentinerea contactului apropiat dintre dintii dvs si produsul respectiv. Aceste tipuri de gutiere dentare sunt in general folosite atunci cand va albiti dintii sau atunci cand vizati diminuarea sensibilitatii dentare prin folosirea unor geluri bogate in fluor.

Gutiera de protectie apara integritatea dintilor dvs in cazurile de bruxism sau atunci cand practicati un sport dur, precum boxul.

Nu in ultimul rand, gutiera dentara de diagnostic este utilizata in lucrarile protetice si are rolul de a verifica cea mai buna distanta dintre maxilare pentru rezultate ce garanteaza compatibilitate si confort sporit.

Din ce sunt confectionate gutierele dentare si cum le purtam

Principalul punct pe care specialistii nostri il au in vedere atunci cand concep o gutiera dentara este ca aceasta sa fie tolerata bine de catre pacient. De aceea folosim materiale inerte din punct de vedere chimic, care nu va vor incomoda in nici un fel.

In general, o gutiera dentara este confectionata din folii de plastic calibrate, adaptate pacientului. Exista insa si cazuri in care gutiera dentara este conceputa din acrilat, acestea fiind in general utilizate in cadrul unor tratamente mai complicate.

In ceea ce priveste modelul, cele mai raspandite gutiere dentare sunt transparente, astfel incat sa nu incomodeze nicicum pacientii si sa fie cat mai greu detectabile. Pentru a prezenta un grad mai mare de atractivitate in cazul celor mici, gutierele dentare pentru copii pot fi realizate din folii de plastic multicolore: prichindeii vor adora sa fie ei cei ce aleg nuantele si se vor impaca astfel mult mai bine cu gutiera.

In ceea ce priveste purtarea, trebuie sa stiti ca gutiera dentara nu presupune niciun disconfort. Ea este usor de aplicat si de indepartat de catre pacient, scopul sau primordial fiind de fapt acela de a fi cat mai accesibila.

Cum sa intretineti gutierele dentare

Exista cateva reguli pe care e indicat sa le urmati atunci cand purtati gutiere dentare. Iata care sunt acestea!

Respectati intocmai indicatiile pe care le-ai primit de la medicul dvs. Fiecare gutiera dentara se suprapune unui caz particular, de aceea e greu de stabilit o regula generala. Nu trebuie insa sa va abateti de la recomandarile specialistului, care stie cel mai bine cum trebuie sa purtati gutiera.

Nu purtati gutiera atunci cand mancati. Aceste dispozitive trebuie indepartate atunci cand sunteti la masa, urmand a fi depozitate intr-o cutiuta speciala.

Nu aplicati gutiera pe dintii murdari. Purtati gutiera doar dupa ce v-ati curatat dintii. E de asemenea recomandat sa spalati si gutiera cu o periuta moale. Tineti intotdeauna cont de aceste reguli de igiena.

Consultati periodic stomatologul. Specialistul va va oferi cele mai bune sfaturi privind purtarea gutierei, indicandu-va si momentul oportun pentru indepartarea sa.

In cabinetul nostru, gutierele dentare sunt concepute dupa cele mai noi tehnologii, de catre profesionisti desavarsiti. Daca sunteti de parere ca va aflati in situatia de a avea nevoie de un astfel de accesoriu, programati-va pentru o consultatie la Emira Dent. Va asteptam la sediul din zona Tineretului, Bulevardul Gheorghe Șincai 9A, București sau la numarul de telefon 0732 445 116. Puteti stabili o intalnire si online, completand formularul de contact!

https://emiradent.ro/

https://emiradent.ro/contact/