APARATUL DENTAR. CUM ÎL ALEGI PE CEL CARE ŢI SE POTRIVEŞTE CEL MAI BINE

Nu toţi avem norocul unei danturi perfect aşezată şi imaculată, însă ortodonţia poate îndrepta lucrurile. Aparatul dentar este soluţia pentru problemele de malpoziţie şi malocluzie, reuşind să pună capăt disconfortului creat de poziţia incorectă a dinţilor, durerilor, problemelor de masticaţie şi, nu în ultimul rând, dezavantajelor de ordin estetic.

Aparatul ortodontic potrivit este capabil să corecteze toate inconvenientele legate de poziţionarea dinţilor, oferind pacientului un zâmbet ireproşabil.

Tipuri de aparat dentar. Cum alegi în cunoştinţă de cauză

Din fericire, tehnologia şi tehnica medicilor ortodonţi au transformat aparatul dentar dintr-un obiect deranjant şi purtat cu oarecare jenă într-un accesoriu firesc şi tot mai popular, inclusiv în rândul adulţilor care nu au reuşit să facă î copilărie corecţiile necesare.

Ultimii ani au adus pe piaţă tot mai multe modele, tot mai evoluate şi mai dichisite, făcând pacienţii să aibă tot atât de multe întrebări când vine vorba de cele mai potrivite opţiuni.

Vârsta, dorinţele din punct de vedere estetic, gravitatea problemelor care necesită corectate, dar şi posibilităţile financiare cântăresc mult în luarea deciziei.

Aparatul dentar mobil este special prin faptul că poate fi îndepărtat fără probleme. Este folosit nu doar pentru a corecta, ci şi pentru a ghida creşterea maxilarelor, poziţionarea lor adecvată şi pentru a crea astfel spaţiu suficient dinţilor. Aparatele dentare mobile pot fi de mai multe feluri: aparate care cuprind ambele maxilare în monobloc sau separate, pentru fiecare maxilar în parte.

În general aparatele dentare mobile sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, dat fiind faptul că se adresează anomaliilor dento-maxilare aflate în primul stadiu de evoluţie. Pentru ca acestea să se dovedească eficiente, iar problema să nu mai recidiveze e extrem de important să ţii cont de recomandările medicului şi să nu scoţi aparatul dentar pe o durată de timp mai mare decât este permis.

Aparatul dentar fix din metal e cea mai frecventă opţiune la care apelează adulţii ce doresc să corecteze deficienţele de poziţionare ale dinţilor.

Avantajele acestora sunt indiscutabile. Costul lor e destul de scăzut, iar eficienţa e incontestabilă: aparatul dentar metalic tratează toate problemele de malpoziţie (dinţi poziţionaţi greşit, înghesuiţi, rotiţi etc) şi de malocluzie (închiderea incorectă a gurii etc).

Dezavantajele sunt din punct de vedere estetic, fiind mai vizibil decât alte variante de pe piaţă. Totuşi, tehnologiile moderne, posibilitatea de a-l personaliza şi încrederea în tine pot anula cu totul acest deficit.

Aparatul dentar fix din ceramică este preferat în ultimii ani. Bracket-urile transparente îl fac ideal pentru adulţii care îşi doresc o soluţie de repoziţionare a dinţilor mult mai puţin vizibilă. Aparatul creează astfel un spaţiu vizual armonios şi este şi extrem de rezistent la pete. Confortul sporit la purtare reprezintă şi el un atu de care merită să ţii cont: te vei obişnui repede cu el şi vei uita cât de curând că îl porţi.

Singurul „minus” al acestui tip de aparat dentar este că este mai fragil decât cel din metal. Cu toate acestea, în urma discuţiei cu medicul, vei găsi cu siguranţă cea mai bună metodă pentru a avea grijă de el.

Aparatul dentar fix din safir poate fi considerat o bijuterie, bracket-urile fiind transparente, uşor de purtat, elegante şi discrete. Principalul avantaj este, fireşte, de ordin estetic. Vei fi uimit să constaţi că, de cele mai multe ori, cei din jur nici măcar nu realizează că porţi aparat dentar. De asemenea, confortul este sporit, iar adaptarea, rapidă.

Aparatul dentar din safir are totuşi un inconvenient, acela că e mai fragil decât cel din metal. Safirul e însă dur, rezistent şi tot ce trebuie să faci este să eviţi să spargi în dinţi alimente mult prea tari.

Aparatul dentar lingual se fixează pe spatele dinţilor, fiind astfel complet nereperabil. Nu vei mai avea motive să îţi cenzurezi surâsul de teamă că aparatul tău va fi observabil, pentru că nu mai e cazul.

Dezavantajele sunt însă legate de perioada de acomodare mai îndelungată. Având contact direct cu limba şi vorbirea poate fi îngreunată. Nu în ultimul rând, va trebui să acorzi o atenţie mai mare igienei: fiind plasat în spatele dinţilor, acest tip de aparat dentar va fi mai dificil de curăţat.

La Clinica Emira Dent confortul, sănătatea şi satisfacţia ta sunt prioritatea noastră. Programează-te pentru o consultaţie aici şi împreună vom decide care este cea mai bună variantă de aparat dentar pentru tine şi nevoile tale.