GUTIERE DENTARE. CE SUNT ŞI CÂND SE FOLOSESC

Create special de către medicii stomatologi prin intermediul laboratoarelor de tehnică dentară cu scopul corectării, diagnosticării sau facilitării unor intervenţii, gutierele dentare sunt instrumente medicale cu un design simplu, alcătuite din materiale nepretenţioase şi uşor de folosit de către pacienţi.

TIPURI DE GUTIERE DENTARE

Gutierele dentare se folosesc în mai multe tipuri de tratamente stomatologice, fiind adaptate pentru fiecare în parte. Cele mai comune situaţii în care se recomandă purtarea de gutiere dentare sunt:

  • bruxismul;
  • procedură de albire a dinţilor;
  • dacă aţi avut aparat dentar;
  • dacă practicaţi sporturi periculoase, de contact;
  • în cazul unor lucrări protetice.

Gutiera de repoziţionare este folosită în ortodonţie cu scopul de a poziţiona mandibula la distanţa optimă faţă de maxilar. Tot în tratamentele ortodontice se folosesc şi gutiere speciale, aplicate după îndepărtarea aparatului dentar, care au drept rol menţinerea în poziţie realiniată a dinţilor.

Gutierele de suport pentru anumite substanţe ce pot fi terapeutice sau cosmetice au drept obiectiv menţinerea contactului apropiat dintre dinţii dumneavoastră şi produsul respectiv. Acest tip de gutiere dentare sunt în general folosite atunci când vă albiţi dinţii sau când vizaţi diminuarea sensibilităţii dentare prin folosirea unor geluri bogate în fluor.

Gutiera de protecţie protejează integritatea dinţilor dumneavoastră în cazurile de bruxism sau atunci când practicaţi un sport dur, precum boxul.

Gutiera de diagnostic este utilizată în lucrările protetice şi are rolul de a stabili cea mai bună distanţă dintre maxilare pentru rezultate ce garantează compatibilitate şi confort sporit.

MATERIALELE FOLOSITE PENTRU REALIZAREA GUTIERELOR DENTARE

Principalul punct pe care specialiştii noştri îl au în vedere atunci când concep o gutieră dentară este ca aceasta să fie tolerată bine de către pacient. Asta înseamnă că folosim materiale inerte din punct de vedere chimic, care nu vă vor incomoda în niciun fel.

În general, o gutieră dentară este confecţionată din folii de plastic calibrate, adaptate pacientului. Există însă şi cazuri în care gutiera dentară este realizată din acrilat, aceasta fiind utilizate în special în cadrul unor tratamente mai complicate.

Cele mai răspândite gutiere dentare sunt transparente, astfel încât să nu incomodeze nicicum pacienţii şi să fie mai greu de observat. În cazul copiilor, ca să fie mai uşor de acceptat, gutierele dentare pot fi realizate din folii de plastic multicolore. Prichindeii adoră să fie ei cei care aleg nuanţele şi în acest fel vor fi mult mai dispuşi să le poarte.

Gutiera dentară nu presupune niciun disconfort la purtare, fiind uşor de aplicat şi de îndepărtat de către pacient.

CUM ÎNTREŢINEŢI GUTIERELE DENTARE

Respectaţi întocmai indicaţiile pe care le-aţi primit de la medicul dumneavoastră. Fiecare gutieră dentară se suprapune unui caz particular, de aceea e greu de stabilit o regulă generală când vine vorba de timpul de purtare. Medicul specialist care s-a ocupat de cazul dumneavoastră ştie cel mai bine cât trebuie să purtaţi gutiera.

Nu purtaţi gutiera atunci când mâncaţi. Aceste dispozitive trebuie îndepărtate atunci când sunteţi la masă, fiind depozitate în acest timp într-o cutiuţă specială, menită să le protejeze.

Nu aplicaţi gutiera pe dinţii murdari. Purtaţi gutiera doar după ce v-aţi curăţat dinţii. E recomandat şi să spălaţi gutiera înainte, cu o periuţă moale.

Consultaţi periodic stomatologul. Specialistul vă va oferi cele mai bune sfaturi privind purtarea gutierei, indicându-vă şi momentul oportun pentru îndepărtarea sa.

În clinica noastră, gutierele dentare sunt concepute cu ajutorul celor mai noi tehnologii, de către profesionişti desăvârşiţi.

Pentru consultaţii vă aşteptăm la sediul nostru din zona Tineretului, Bulevardul Gheorghe Șincai 9A, București. Puteţi face o programare la numărul de telefon 0732 445 116 sau online, completând formularul de contact!