EXTRACŢIA MOLARILOR DE MINTE. CÂND ESTE RECOMANDATĂ ŞI CARE SUNT RISCURILE

Extracţia molarilor de minte este unul dintre cele mai dezbătute subiecte printre medicii stomatologi. Unii consideră că ar trebui extraşi în cazul fiecăruia dintre noi pentru că amplasarea lor presupune curăţarea greoaie şi, de multe ori, defectuoasă. Alţii susţin că dacă măselele de minte sunt sănătoase, nu se cariază şi nu dau dureri, nu există niciun motiv real pentru a fi îndepărtate. Ca de obicei, adevărul este la mijloc.

Când este necesară extracţia molarilor de minte

Al treilea set de molari apare, în mod obişnuit, între 20 şi 30 de ani. În urma dezvoltării anatomiei umane şi a micşorării maxilarelor ca urmare a schimbării alimentaţiei este dificil pentru cei 4 molari de minte să se dezvolte aşa cum trebuie, ceea ce poate da naştere unor probleme diverse.

Iată când este necesară extracţia molarilor de minte:

  • când măseaua nu poate erupe complet, ceea ce poate provoca chisturi sau afectarea molarilor apropiaţi;
  • când măseaua iese doar pe jumătate, ceea ce lasă gingia expusă bacteriilor;
  • când măseaua înghesuie ceilalti dinţi;
  • când prezintă disconfort fizic, dureri ori muşcătura nu se mai realizează în mod corect, molarii nefiind aliniaţi aşa cum trebuie;
  • când apar sau există riscul de infecţii. Din cauza poziţiei la marginea maxilarului şi în cazul în care nu este executată o igienă dentară corespunzătoare, resturile de mâncare pot rămâne între măsele şi gingie, ceea ce va duce la inflamaţii şi chiar infecţii;
  • dacă există riscul de carie. Medicii stomatologi sunt de părere că majoritatea oamenilor nu îşi curăţă aşa cum trebuie măselele de minte, ceea ce poate cauza apariţia cariilor. Cum e mai important să previi decât să tratezi, specialistul poate recomanda extracţia chiar dacă măseaua pare sănătoasă.

Sunt însă şi situaţii în care molarii de minte merită să fie păstraţi. Iată care sunt acestea:

  • dacă măseaua e sănătoasă şi molarii învecinaţi nu sunt ameninţaţi;
  • dacă măseaua a erupt în totalitate, fără a cauza probleme;
  • dacă molarii ieşiţi sunt perfect aliniaşi şi puteţi muşca fără probleme;
  • dacă igiena dentară nu este nicicum afectată;
  • dacă nu prezintă nicio urmă de disconfort.

Riscurile extracţiei molarilor de minte

Din păcate, această intervenţie presupune şi ea unele riscuri. Printre ele se numără: durerea, apariţia vânătăilor, dificultatea de a consuma alimente, parestezia permanentă (amorţirea unei regiuni a buzei, limbii sau obrazului, provocată de lezarea unui nerv în timpul operaţiei de extracţie), infecţia, sensibilitatea crescută, hemoragia, fragilizarea dinţilor sau a coroanelor care sunt învecinate molarului de minte scos.

Atenţie! În cazul în care, în urma operaţiei, prezentaţă sângerări ce nu pot fi oprite timp de 24 de ore, vă recomandam să consultaţi de urgenţă medicul.

La polul opus, riscurile la care vă expuneţi dacă nu scoateţi măseaua de minte deşi vă este recomandat acest lucru sunt: acumularea de placă dentară (locul e greu de curăţat), carii greu de tratat ce pot trece şi la dinţii alăturaţi, dureri, probleme de masticaţie, boli gingivale, infecţii severe, încleştarea gurii, înghesuirea dinţilor, malocluzii dentare.

Ce presupune extracţia molarilor de minte

După cum aţi văzut deja, extracţia molarilor de minte este o operaţie ce presupune riscuri deloc de neglijat, aşa că este extrem de important să fie executată de un profesionist. Nu lăsaţi pe mâna cuiva în care nu aveţi încredere, fără referinţe bune, o procedură atât de sensibilă.

Înainte de procedură este posibil să vi se recomande radiografii sau tomografii ale zonei. În cazul în care aveţi o infecţie în corp, procedura va fi amânată până ce aceasta este vindecată în totalitate.

De asemenea, e recomandat să evitaţi să fumaţi cu circa 48 de ore înainte de intervenţie.

În timpul procedurii, veţi fi supus unei anestezii locale sau generale, în funcţie de decizia medicului.

E posibil să aveţi parte de dureri ce pot dura câteva zile şi care pot fi calmate cu analgezice. Antibioticele sunt folosite şi ele pentru a reduce riscul de infecţii. De asemenea, compresele cu gheaţă pot alina durerea. În mod normal, aceasta ar trebui să dispară în aproximativ 3-4 zile.

Evitaţi să fumaţi şi în zilele ce urmează procedurii, nu atingeţi cu limba locul intervenţiei şi bazaţi-vă pe o alimentaţie compusă în principal din lichide.

Stomatologii noştri specializaţi în chirurgie dentară sunt aici ca să vă ofere sfaturi personalizate şi să decidă care este cea mai potrivită soluţie pentru dumneavoastă. Programati-va la o consultatie în cadrul clinicii noastre, online sau la numărul de telefon 0732 445 116.