Extractia molarilor de minte: cand este recomandata si la ce riscuri te supui

Putine subiecte sunt mai dezbatute intre medicii stomatologi decat extractia molarilor de minte. Unii doctori sunt de parere ca din cauza amplasarii lor dificile si a inconvenientelor pe care le presupun in curatare, toti oamenii ar trebui sa ii extraga. Altii insista ca, daca maselele de minte cresc sanatoase, nu se cariaza si nici nu dor, atunci nu exista vreun motiv pentru a fi indepartate.

Adevarul e undeva la mijloc, iar noi va sugeram sa va consultati intotdeauna cu medicul dvs. In randurile de mai jos, va spunem care sunt cele mai importante motive pentru extractia molarilor de minte, dar si riscurile la care va puteti supune in cazul acesteia.
Extractia molarilor de minte: cand e necesara si cand nu?

Reprezentand al treilea set de molari, maselele de minte apar intre 20 si 30 de ani, desi exista si cazuri in care acestea erup mai devreme. In urma dezvoltarii anatomiei umane si a micsorarii maxilarelor ca urmare a schimbarii alimentatiei, este dificil pentru toti cei patru molari de minte sa se dezvolte asa cum trebuie, ceea ce poate da nastere unor dificultati.

Iata care sunt aceste cazuri in care trebuie sa va extrageti molarii de minte:

 • atunci cand maseaua nu poate erupe complet, ceea ce poate provoca chisturi sau afectarea molarilor apropiati;
 • atunci cand maseaua iese doar pe jumatate, ceea ce lasa gingia expusa bacteriilor;
 • atunci cand maseaua inghesuie ceilalti dinti;
 • atunci cand prezinta disconfort fizic sau dureri, ori muscatura nu se mai realizeaza in mod corect, molarii nefiind aliniati asa cum trebuie;
 • atunci cand apar sau exista riscul de infectii. Din cauza pozitiei la marginea maxilarului si in cazul in care nu este executata o igiena dentara corespunzatoare, resturile de mancare pot ramane intre masele si gingie, ceea ce va duce la inflamatii sau la infectii;
 • daca exista riscul de carie. Medicii stomatologi sunt de parere ca majoritatea oamenilor nu isi curata asa cum trebuie maselele de minte, ceea ce poate cauza apariria cariilor. Cum e mai important sa previi decat sa tratezi, specialistul va poate recomanda extractia chiar daca maseaua pare sanatoasa.

Am vazut care sunt cazurile ce necesita extractia, dar care sunt situatiile in care ar trebui sa va pastrati molarii de minte? Vi le prezentam mai jos!

 • daca maseaua e sanatoasa si nici molarii invecinati nu sunt amenintati;
 • daca maseaua a erupt in totalitate, fara probleme;
 • daca molarii iesiti sunt perfect aliniati si puteti musca fara probleme;
 • daca igiena dentara nu este nicicum afectata;
 • daca nu prezinta nicio urma de disconfort.

Riscuri la care va supuneti

Exista pericole si daca decideti sa va scoateti maselele de minte, si daca refuzati. Mai jos vi le prezentam pe cele mai importante!

Riscuri asociate extractiei molarilor de minte: durere, vanatai, dificultatea de a consuma alimente, parestezie permanenta (amortirea unei regiuni a buzei, a limbii sau a obrazului provocata de lezarea unui nerv in timpul operatiei de extractie), infectie, sensibilitate crescuta, hemoragie, fragilizarea dintilor sau a coroanelor care sunt invecinate molarului de minte scos. De asemenea, in cazul in care prezentati in urma operatiei sangerari ce nu pot fi oprite timp de 24 de ore, noi va recomandam sa consultati de urgenta medicul.

Bineinteles, exista si riscuri la care va expuneti daca nu scoateti maseaua de minte, desi e necesar. Iata-le: acumularea de placa dentara (locul e greu de curatat), carii greu de tratat ce pot trece si la dintii alaturati, dureri, probleme de masticatie, boli gingivale, infectii severe, inclestarea gurii, inghesuirea dintilor, malocluzii dentare.

Cum decurge extractia molarilor de minte

Dupa cum ati vazut, extractia molarilor de minte este o operatie ce poate presupune riscuri, de aceea e extrem de important sa fie executata de un profesionist. Nu lasati pe mana cuiva in care nu aveti incredere, fara referinte bune, o procedura atat de sensibila.

Inainte de procedura, este posibil sa vi se recomande radiografii sau tomografii ale zonei. In cazul in care aveti o infectie in corp, procedura va fi amanata pana ce aceasta este vindecata in totalitate.

De asemenea, e recomandat sa evitati sa fumati cu circa 48 de ore inainte de extractia molarilor de minte.

In timpul procedurii, veti fi supus unei anestezii locale sau generale, in functie de decizia medicului.

E posibil sa aveti parte de dureri ce pot dura cateva zile si care pot fi calmate cu analgezice. Antibioticele sunt folosite pentru a reduce riscul de infectii. De asemenea, compresele cu gheata pot alina durerea. In mod normal, aceasta ar trebui sa dispara in circa 3-4 zile.

Evitati sa fumati in zilele ce urmeaza procedurii, nu atingeti cu limba locul interventiei si bazati-va pe o alimentatie compusa in principal din lichide.

Dupa cum ati vazut, extractia molarilor de minte este un subiect controversat. De aceea, e important sa apelati la serviciile unei clinici profesioniste, precum Emira Dent.  Stomatologii nostri specializati in chirurgie dentara va vor oferi sfaturi personalizate si vor decide daca este mai bine sa scoateti sau sa pastrati maseaua de minte. Programati-va la o consultatie in cadrul clinicii noastre online sau contactati-ne la numarul de telefon 0732 445 116.

https://emiradent.ro/servicii-stomatologice/chirurgie-dentara/#toggle-id-2