Bruxismul, boala societatii moderne: cauze, simptome, tratament

Multi specialisti afirma despre bruxism ca este boala societatii moderne, din cauza faptului ca stresul si anxietatea, resimtite cu precadere in lumea contemporana, se numara printre cele mai importante cauze ale sale. Desigur, nu sunt nici pe departe singurele, asa cum vom vedea in randurile de mai jos.

Azi vorbim despre afectiunea ce se manifesta prin scrasnitul sau inclestarea dintilor, ziua sau noaptea, in mod inconstient. Descoperiti mai jos cauzele, simptomele, factorii de risc si tratamentul bruxismului!

Bruxismul: ce este si cum iti dai seama ca suferi de el

Definit drept o tulburare caracterizata prin scrasnirea involuntara a dintilor si inclestarea maxilarului, bruxismul este de doua tipuri: de zi si de noapte. Fiecare dintre cele doua forme poate avea cauze diferite, de aceea este extrem de important sa realizati cand anume se manifesta cu predilectie afectiunea dumneavoastra.

Una dintre principalele complicatii asociate bruxismului este reprezentata de faptul ca se manifesta in mod inconstient, ceea ce va periclita identificarea sa. De multe ori, persoanele care sufera de bruxism afla in urma interventiei celor dragi, care constata ca scrasnesc din dinti in somn. In cele mai multe cazuri, atunci cand persoana suferinda nu realizeaza ca este afectata de bruxism, tulburarea este detectata in cadrul unui consult stomatologic.

Iata care sunt principalele simptome ale acestei afectiuni:

  • durere surda de cap, resimtita mai ales dimineata;
  • muschi ai maxilarului care se simt incordati sau care dor;
  • durere la masticatie;
  • erodarea sau chiar disparitia smaltului, spargerea plombelor si ranirea gingiilor;
  • sensibilitate dentara;
  • tocirea dintilor laterali si nivelarea celor frontali.

Cauze ale bruxismului

Specialistii considera ca principala cauza a bruxismului este stresul sau anxietatea, frustrarile, un temperament hiperactiv sau mult prea competitiv, un eveniment nefericit sau o situatie tensionata pe care o strabateti. Insa trebuie remarcat ca, in general, aceste cauze se refera la bruxismul de zi.

Bruxismul de noapte, mai frecvent, poate avea si alte cauze. Este mai dificil de controlat decat cel de zi si poate fi provocat de o aliniere proasta a danturii, care determina inclestarea maxilarului si scrasnitul din dinti. De asemenea, la baza sa pot sta si unele afectiuni neurologice sau efectele adverse ale administrarii unor medicamente precum Prozacul sau Zoloft. Unii cercetatori sunt de parere ca inclusiv abuzul de alcool, de cafea sau de alte stimulente poate afecta calitatea somnului si poate astfel conduce la bruxism.

Alte cauze pot fi reprezentate si de unele tulburari de somn sau de apnee.

De ce este bruxismul periculos

In prima instanta, mai ales atunci cand se manifesta rar, bruxismul nu necesita interventia unui specialist. Este posibil ca tulburarea sa dispara de la sine, atunci cand nu mai sunteti stresat.

Cu toate acestea, exista si situatii in care scrasnitul involuntar din timpul somnului poate provoca probleme mai grave. In timp, se poate ajunge la tocirea dintilor, aparitia abceselor si a infectiilor dentare, migrene, dureri puternice ale articulatiei temporo-mandibulare, iar in unele cazuri cronice va puteti pierde dintii.

Tratament

Am ajuns si la partea cea mai importanta: care este tratamentul bruxismului.

Inainte de a vedea care sunt cele mai recomandate metode de tratament, sa discutam despre diagnosticarea bruxismului. Cum am spus, aceasta poate avea loc fie in cadrul consultului de rutina, fie in urma cererii expres a pacientului, care a descoperit semnalele de mai sus. Medicul stomatolog va incepe prin a adresa cateva intrebari referitoare la igiena orala, la situatia emotionala a pacientului sau la calitatea odihnei. Va investiga apoi starea danturii, observand muschii din jurul maxilarului, eventualele eroziuni ale smaltului sau prezenta dintilor sparti ori tociti. Pot fi necesare si radiografii dentare.

In ceea ce priveste tratamentul, acesta depinde foarte mult de cauza care a provocat brusixmul. Daca stresul sau anxietatea stau la baza sa, vi se va cere sa acordati atentie relaxarii sau sa discutati cu un psihoterapeut.

Daca bruxismul este determinat de anumite probleme dentare (malocluzia), stomatologul va lua toate masurile pentru a le remedia.

Este posibil sa fie necesara plasarea unei gutiere (mulaj al dintilor pe una dintre arcade), care va actiona ca un impediment in vederea tocirii sau atingerii suprafetelor afectate. Astfel, in timp, impulsul de a scrasni din dinti se va corecta. De asemenea, un alt efect pozitiv al gutierei este reprezentat de relaxarea musculaturii.

Ce sa faceti pentru a evita sa mai scrasniti din dinti

Pe langa tratamentul recomandat de stomatolog, sunt anumite masuri pe care le puteti pune in practica pentru a preveni si stopa bruxismul. Iata despre ce e vorba:

  • evitati consumul de alimente care stimuleaza precum cafeaua, ciocolata, bauturile carbogazoase;
  • fiti atenta la orice inclinatie de a inclesta din dinti sau din maxilar pe timpul zilei si corectati-o de fiecare data. Introduceti varful limbii intre dinti, acest gest avand drept efect relaxarea muschilor.
  • limitati sau evitati complet consumul de alcool.

Atunci cand este diagnosticat si tratat, bruxismul reprezinta o tulburare care se va corecta si va disparea in integralitate. Noi va asteptam in cadrul clinicii Emira Dent pentru a decide impreuna care sunt cele mai bune modalitati de a elimina pentru totdeauna scrasnitul dintilor din viata dumneavoastra. Daca suspectati ca suferiti de bruxism, inscrieti-va pentru o programare online la Emira Dent si oferiti-le sansa specialistilor nostri de a va darui zambetul perfect!