BRUXISMUL, BOALA SOCIETĂŢII MODERNE: CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT

Stresul şi anxietatea sunt printre cele mai frecvente lucruri care provoacă bruxismul, acesta fiind şi motivul pentru care această afecţiune este catalogată de către stomatologi drept boala societăţii moderne. Nu sunt însă singurele cauze şi pentru că bruxismul afectează un număr tot mai mare de oameni, este important să ştim ce anume provoacă scrâşnitul sau încleştarea dinţilor, ziua sau noaptea, în mod inconştient şi care sunt riscurile netratării lui.

Ce este bruxismul şi cum îţi dai seama că suferi de el

Bruxismul este definit drept o tulburare caracterizată prin scrâşnirea involuntară a dinţilor şi încleştarea maxilarului şi este de 2 tipuri, de zi sau de noapte. Fiecare dintre cele 2 forme poate avea însă cauze diferite, aşa că este extrem de important să conştientizaţi când se manifestă cu predilecţie afecţiunea dumneavoastră.

Una dintre principalele complicaţii asociată bruxismului este tocmai faptul că se manifestă în mod inconştient, ceea ce periclitează identificarea lui. Persoanele care suferă de bruxism află acest lucru în urma intervenţiei apropiaţilor, care constată că acestea scrâşnesc din dinţi în timpul somnului sau în timpul consultului efectuat de medicul stomatolog.

Iată totuşi care sunt principalele simptome ale bruxismului, lucruri care ar trebui să te trimită de urgenţă la un consult:

  • durere surdă de cap, resimţită mai ales dimineaţa;
  • muşchi ai maxilarului care se simt încordaţi sau care dor;
  • durere la masticaţie;
  • erodarea sau chiar dispariţia smalţului, spargerea plombelor şi rănirea gingiilor;
  • sensibilitate dentară;
  • tocirea dinţilor laterali şi nivelarea celor frontali.

Cauzele bruxismului

Specialiştii consideră că principala cauză a bruxismului este stresul. Anxietatea, frustrările, un temperament hiperactiv sau mult prea competitiv, un eveniment nefericit sau o situaţie tensionată sunt şi ele lucruri care pot provoca această afecţiune. Trebuie precizat însă că, în general, aceste cauze se referă la bruxismul de zi.

Bruxismul de noapte, mai frecvent, poate avea şi alte cauze. Este mai dificil de controlat decât cel de zi şi poate fi provocat de o aliniere proastă a danturii, care determină încleştarea maxilarului şi scrâşnitul din dinţi. De asemenea, la baza sa pot sta şi unele afecţiuni neurologice sau efectele adverse ale administrării unor medicamente precum Prozacul sau Zoloft. Unii cercetători sunt de părere că inclusiv abuzul de alcool, cafea sau alte stimulente poate afecta calitatea somnului şi poate conduce la bruxism.

Tulburările de somn sau apneea pot duce şi ele la apariţia bruxismului.

De ce este bruxismul periculos

Dacă se manifestă rar, bruxismul nu necesită intervenţia unui specialist. Este posibil ca tulburarea să dispară de la sine atunci când stresul dispare şi el.

Există însă o mulţime de situaţii în care scrâşnitul involuntar din timpul somnului poate provoca probleme mai grave. În timp se poate ajunge la tocirea dinţilor, apariţia abceselor şi a infecţiilor dentare, migrene, dureri puternice ale articulaţiei temporo-mandibulare, iar în unele cazuri cronice vă puteţi pierde dinţii.

Cum se poate trata această afecţiune

Diagnosticul clar de bruxism este pus de medicul stomatolog după lămurirea mai multor situaţii. Mai întâi medicul va investiga lucruri legate de igiena orală, de situaţia emoţională a pacientului şi calitatea odihnei. Apoi va investiga starea danturii, observând muşchii din jurul maxilarului, eventualele eroziuni ale smalţului sau prezenţa dinţilor sparţi ori tociţi. Pot fi necesare şi radiografii dentare.

Apoi, tratamentul depinde foarte mult de cauza care a provocat bruxismul. Dacă stresul sau anxietatea stau la baza sa, vi se va cere să acordaţi atenţie relaxării sau să discutaţi cu un psihoterapeut.

Dacă este determinat de anumite probleme dentare (malocluzia), stomatologul va lua toate măsurile pentru a le remedia.

Este posibil să fie necesară plasarea unei gutiere (mulaj al dinţilor) pe una dintre arcade care va acţiona ca un impediment în vederea tocirii sau atingerii suprafeţelor afectate. Astfel, în timp, impulsul de a scrâşni din dinţi se va corecta. Un alt efect pozitiv al gutierei este reprezentat de relaxarea musculaturii.

Ce să faceţi ca să evitaţi să mai scrâşniţi din dinţi

Pe lângă tratamentul recomandat de stomatolog, sunt câteva lucruri pe care le puteţi face şi dumneavoastră pentru a preveni şi stopa bruxismul:

  • evitaţi consumul de alimente care stimulează precum cafeaua, ciocolata, băuturile carbogazoase;
  • fiţi atent la orice înclinaţie de a încleşta din dinţi sau din maxilar pe timpul zilei şi corectaţi-o de fiecare dată. Introduceţi vârful limbii între dinţi, acest gest având drept efect relaxarea muşchilor.
  • limitaţi sau evitaţi complet consumul de alcool.

Atunci când este diagnosticat şi tratat, bruxismul se va corecta şi va dispărea în integralitate.

Dacă suspectaţi că aţi putea avea această afecţiune, vă aşteptăm să decidem împreună care sunt cele mai bune modalităţi de a elimina pentru totdeauna scrâşnitul dinţilor din viaţa dumneavoastră. Faceţi acum o programare online la Emira Dent.