LUCRURI PE CARE TREBUIE SĂ LE ŞTII DESPRE FAŢETELE DENTARE
Estetica dentară nu este un moft, ci o necesitate. De ce să nu recunoaştem? Un zâmbet luminos face minuni la stima de sine, încredere în propria persoană, sociabilitate şi, nu în ultimul rând, la seducţie. Iar faţetele dentare sunt o soluţie la îndemână ca să vă asiguraţi că zâmbetul dumneavoastră este la fel de cuceritor precum al actorului preferat.
Ce sunt faţetele dentare
E adevărat că popularitatea faţetelor dentare a crescut în ultimii ani datorită vedetelor sau persoanelor publice care afişează mereu o dantură irezistibilă. Este la fel de adevărat că este o soluţie la îndemână pentru a îmbunătăţi imaginea dinţilor pe care mama natură nu i-a reuşit foarte bine sau care au avut de suferit din alte motive.
Faţetele dentare reprezintă cea mai modernă şi minim invazivă metodă de corectare a aspectului danturii, cu rezultate imediate. Nu necesită o perioadă de recuperare, nici restricţii majore, iar schimbarea este spectaculoasă.
Pot fi realizate din porţelan sau din materiale compozite şi reprezintă o soluţie ideală pentru mai multe tipuri de probleme de estetică. Faţetele dentare sunt utilizate în cazul dinţilor coloraţi sau decoloraţi, ciobiţi, sparţi, aliniaţi greşit sau cu spaţii între ei.
Aplicarea de faţete dentare este o intervenţie stomatologică rapidă şi lipsită de riscuri. Procedura începe cu un control în cadrul căruia specialistul decide dacă faţetele sunt sau nu o soluţie potrivită pentru pacient, realizează mai multe fotografii, ia amprente şi îi explică pacientului ce implică întreaga intervenţie. Un alt avantaj major în această situaţie este faptul că pacientul participă activ şi este consultat permanent în timpul procedurii, astfel încât rezultatul final să fie cel scontat.
Pe cât este de rapidă şi de uşor de suportat de către pacient, pe atât de provocatoarea este această tehnică pentru medicul stomatolog. Realizarea faţetelor dentare necesită experienţă şi tehnică, implică o consultaţie minuţioasă din partea medicului, iar pregătirea dinţilor, amprentarea şi alegerea culorii sunt esenţiale pentru obţinerea unui zâmbet de reclamă.
Pregătirea dinţilor pentru faţetare constă în îndepărtarea unui strat extrem de subţire din suprafaţa dintelui, totul realizându-se sub anestezie locală, grosimea unei faţete dentare variind între 0,3 şi 0,8 mm.
Faţetele pot fi din material compozit, acestea realizându-se direct în cabinet prin aplicarea unor materiale compozite pe suprafaţa dintelui sau din ceramică, în acest caz fiind concepute în laboratorul de tehnică dentară. Cimentarea definitivă a faţetelor de ceramică se realizează folosind cimenturi speciale, care sunt disponibile în mai multe nuanţe.
Faţetele dentare nu presupun timp de recuperare. După ce aţi parcurs toate etapele de mai sus şi faţetele au fost cimentate, vă puteţi relua activităţile imediat şi fără nicio restricţie.
Faţetele nu au nevoie de o întreţinere specială. Nu există soluţii minune pentru ca faţetele dentare să strălucească mereu, ele având această proprietate deja. Igiena orală de zi cu zi este suficientă în cazul lor: periajul, folosirea apei de gură şi a aţei dentare vor menţine atât sănătatea faţetelor, cât şi a dinţilor. Este însă important să nu neglijaţi controalele periodice pentru ca medicul stomatolog să poată monitoriza atent orice potenţial accident.
Faţetele dentare vi se vor potrivi perfect. Acestea sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte, conform amprentei unice. Aspectul final este în acest fel unul armonios şi potrivit.
Sunt rezistente la pete. Dacă în cazul dentiţiei naturale este indicat să vă feriţi de cafea sau ceai negru pentru a evita formarea de pete, în acest caz aţi scăpat de această grijă. Realizate din materiale de ultimă generaţie, faţetele sunt şi foarte uşor de curăţat.
Sunt extrem de rezistente. Faţetele dentare pot dura mai mult de un deceniu dacă sunt îngrijite cu atenţie. Mai exact, ca să le protejaţi pentru o perioadă cât mai îndelungată este important să evitaţi să muşcaţi în mod direct din alimente dure şi să menţineţi o igienă orală desăvârşită.
Pot fi aplicare şi din raţiuni medicale. Am vorbit până acum de scopul estetic, însă faţetele dentare sunt menite şi să protejeze suprafaţa dinţilor, fiind foarte utile pacienţilor care suferă de sensibilitate dentară. Nu sunt însă recomandate dacă suferiţi de afecţiuni precum bruxismul (link către articolul cu bruxism) sau dacă purtaţi sau veţi purta un aparat dentar.
Medicii din cadrul clinicii Emira Dent s-au specializat în aplicarea faţetelor dentare şi au redat în acest fel zâmbetele a sute de pacienţi. Vă puteţi programa şi dumneavoastră acum, aici şi unul dintre specialiştii noştri vă va aştepta pregătit să vă ofere cea mai potrivită soluţie.