Prima întâlnire constă în consultaţia pacientului de către medicul chirurg. În urma unei analize atente a Radiografiei Panoramice, a unui Computer tomograf şi, după caz, a anumitor analize medicale, acesta hotărăşte numărul de implanturi care se vor insera şi poziţiile acestora. Decizia de a insera 4 sau 6 implanturi este luată în funcţie de calitatea şi cantitatea osului iniţial, urmărindu-se să se obţină o bună distribuire a forţelor care apar în timpul masticaţiei, dar şi o stabilitate primară bună.
După ce au fost puse la punct aceste detalii, pacientul poate fi programat pentru intervenţia propriu-zisă.
În ziua intervenţiei, în funcţie de caz, chirurgul face extracţiile dinţilor şi inserează implanturile, urmând ca în aproximativ 24h de la acest moment pacientul să beneficieze de lucrări provizorii (sau intermediare). Aceste lucrări protetice provizorii sunt realizate dintr-o răşină acrilică ce imită perfect dinţii naturali, ele fiind complet ancorate şi susţinute de implanturile dentare.
Cu aceste lucrari pacientul trebuie să stea între 6 şi 9 luni, timp în care va veni periodic la control şi igienizări. Pacientului trebuie să înţeleagă că în toată această perioadă alimentaţia va trebui să fie semilichidă, să consume pe cât posibil numai alimente moi, evitând suprasolicitarea implanturilor. De acest aspect depinde foarte mult reuşita pe termen lung a acestui tip de lucrări.
După trecerea acestei perioade se pot realiza lucrări protetice definitive. Tipul şi materialele din care vor fi realizate lucrările definitive se vor hotărî de comun acord cu pacientul.