Tipuri de aparate dentare şi funcţionalităţile lor
Ortodonţia este o specializare a medicinei dentare ce se ocupă de corectarea malpoziţiilor dentare, pe de o parte şi de corectarea muşcăturii, pe de altă parte. Putem să spunem astfel că, pe lângă beneficiile de ordin estetic pe care le oferă tratamentul ortodontic, acesta are un rol foarte important în obţinerea unei bune funcţionalităţi la nivelul aparatului dento-maxilar. În acest moment există însă numeroase tipuri de aparate dentare, iar alegerea lor trebuie făcută în funcţie de mai mulţi factori, împreună cu medicul.
Tratamentul ortodontic. Când? Cui? De ce?
Tratamentul ortodontic nu este nici pe departe un moft. Dinţii strâmbi nu arată doar un defect estetic, ci şi potenţiale probleme la nivelul cavităţii bucale şi chiar al întregii feţe. Mai mult, sunt persoane care au avut mult de suferit din cauza replicilor nepotrivite ale celor din jur referitor la aspectul dinţilor lor.
În aceste condiţii, avantajele tratamentului ortodontic sunt multiple şi majore:
- obţinerea unui aspect estetic placut al dinţilor;
- modificări benefice de ordin facial;
- menţinerea unei sănătăţi orale optime;
- diminuarea riscului de apariţie a cariilor dentare;
- evitarea riscului de apariţie a bolii parodontale.
O veste la fel de bună este că nu există limită superioară de vârstă pentru montarea unui aparat dentar. Tratamentul ortodontic se adresează copiilor începând cu vârsta de 6-7 ani, dar şi pacienţilor adulţi, vârsta nefiind un impediment pentru corectarea problemelor existente.
Durata tratamentului ortodontic, în schimb, variază atât în funcţie de complexitatea cazului fiecărui pacient, cat şi de tipul de aparat dentar ales.
Tipuri de aparate dentare
Aparatele mobile se folosesc în special la copii cu dentiţie mixtă şi reprezintă, în general, o primă etapă de tratament ortodontic.
Aparatele dentare fixe pot fi:
- fizionomice (safir, ceramică) – adecvate pentru pacienţii care doresc ca aparatul dentar să fie cât mai discret;
- metalice – sunt rezistente şi sunt recomandate la pacienţii cu o cazuistică mai complicată;
- autoligaturante – acestea pot fi atât fizionomice (transparente), cât şi metalice.
Acest tip de aparat, autoligaturant, dispune de un design special, forța transmisă de arcuri prin brackeți este de intensitate relativ scăzută, dar constantă, ducând la o remodelare osoasă de durată şi la o realiniere armonioasă a danturii. Durata tratamentului ortodontic poate fi redusa cu aproximativ 6 luni cu acest tip de aparat. Un alt avantaj al acestui tip de aparat este reprezentat de lipsa ligaturilor elastice, comparativ cu aparatele clasice, iar acest lucru contribuie la o igienizare mai uşoară şi la un risc mai mic de a dezvolta placă bacteriană sau carii. De asemenea, este mai uşor de tolerat de către pacienţi, presiunea pe dinţi fiind mai redusă, iar vizitele la ortodont fiind mai rare comparativ cu vizitele necesare în cazul aparatele clasice.
Aparatele dentare invizibile, tip gutieră, prezintă numeroase avantaje precum:
- aspect discret;
- pot fi îndepărtate de pe dinţi de către pacient;
- oferă un confort crescut (sunt confecţionate digital şi personalizate);
- igiena dentară este uşor de realizat;
- nu presupun restricţii alimentare;
- presupun vizite mai rare în cabinetul stomatologic.
Programează-te pentru o consultaţie aici şi împreună vom decide care este cea mai bună variantă de aparat dentar pentru tine şi nevoile tale.