Urgenţele stomatologice la copii. Cum le evităm şi ce avem de făcut în cazuri ce nu mai pot aştepta
Am crescut cu ideea că dacă nu doare, nu e nevoie de doctor. Din păcate, când ajunge să doară lucrurile pot fi mult mai complicate şi mai greu de tratat decât dacă problemele ar fi fost descoperite la timp. Este valabil şi pentru urgenţele stomatologice la copii. Cele mai multe dintre ele pot fi evitate cu brio dacă respectăm
Urgenţele stomatologice la copii. Care sunt şi cum le evităm
Primul lucru pe care trebuie să îl subliniem legat de acest subiect este necesitatea ca cel mic să fie obişnuit deja cu interacţiunea cu un medic stomatolog. Dus încă din primii ani la controalele regulate nu va trebui să treacă prin groaza de a nu şti ce se petrece în cabinetul stomatologic, când va urca pe scaun. Cu atât mai mult în cazul unor urgenţe, panica va fi mai mare şi la fel şi dorinţa lui de a coopera cu cineva cu care nu a mai avut de-a face până în acel moment.
Care sunt cele mai frecvente urgenţe stomatologice la copii:
- durerile dentare;
- traumatismele dentare;
- abcesele dentare;
- dinţii de lapte mobili;
- pierderea unui bracket de la aparatul dentar.
Dacă în cazul unui traumatism lucrurile sunt mai mult decât clare şi e evident pentru oricine că este nevoie de intervenţie de urgenţă, în celelalte situaţii de multe ori există tendinţa de a amâna vizita la medic şi de a le masca cu ajutorul analgezicelor, în acest fel existând riscul ca problemele să se agraveze.
Ideal este ca atunci când apare durerea să suni imediat medicul stomatolog, să îi explici simptomele şi acesta îţi poate spune ce ai de făcut şi dacă e cazul să te prezinţi de urgenţă la cabinet sau mai poţi aştepta. Nu uita să nu panichezi copilul în acest timp, să nu îl cerţi că a făcut una sau alta şi să-i explici că medicul va avea grijă să trateze lucrurile cât mai rapid cu putinţă şi, esenţial, fără durere.
Cum evităm urgenţele stomatologice:
- Periajul dinţilor, de 2 ori pe zi, timp de 2 minute – Pare banal, dar este principala metodă şi cea mai eficientă pentru a nu ajunge cu dureri insuportabile la stomatolog.
- Folosirea aţei dentare înainte de periajul de seară. Monodozele cu mânere colorate, în forme de animale sunt foarte iubite de cei mici.
- Controalele periodice, o dată la 6 luni şi periajul profesional chiar ţin problemele departe. Unde mai pui la socoteală că vizitele de acest gen sporesc încrederea copilului în medicul stomatolog şi în capacitatea lui de a-l feri de durere.
- Sigilarea dinţilor imediat după erupţia acestora scade considerabil riscul apariţiei cariilor, iar spălarea devine mai uşoară şi mai eficientă.
- Dacă ai un copil care practică în mod regulat un sport sau e predispus la accidente încurajează-l să folosească o gutieră personalizată, care să-i protejeze dantura.
- Un aparat dentar montat la timp nu doar că ajută la alinierea perfectă a dinţilor, dar şi previne potenţialele incidente cauzate de dinţii nealiniaţi.
- Mulţi copii rod diverse obiecte, de la paie la pixuri şi creioane. Explică-i că acest obicei poate cauza accidente şi chiar deformarea arcadei.
- Obişnuieşte-l cu gustări sănătoase. Merele, de exemplu, ajută la curăţarea dinţilor. Morcovii conţin vitamina A, benefică smalţului dinţilor şi stimulează procesul de salivare, care curăţă la rândul lui dantura. Dulciurile, în schimb şi băuturile carbogazoase cresc extrem de mult riscul apariţiilor cariilor, mai ales dacă dinţii nu sunt curăţaţi imediat după consumul lor.
Pentru programări completaţi formularul de contact sau sunaţi la numărul de telefon 0732 445 116. Împreună vom găsi cea mai potrivită soluţie pentru dumneavoastră şi copilul dumneavoastră.