Tot ce trebuie să ştii despre fluorizarea dentară

Ultimii ani au adus o imagine greşită şi periculoasă asupra utilizării fluorului în igiena orală. Se pledează în aşa-zisele manifeste pentru o viaţă sănătoasă şi cât mai naturală pentru renunţarea la utilizarea acestei substanţe, esenţială pentru păstrarea unei danturi rezistente. Fluorizarea dentară este însă obligatorie pentru protejarea dinţilor.

Ce este fluorizarea dentară şi de ce avem nevoie de ea

Smalţul dentar este un organism în continuă evoluţie, care pierde şi adaugă minerale precum fluor, calciu şi fosfor în fiecare zi. Acestea sunt esenţiale pentru rezistenţa smalţului, iar când organismul nostru nu le primeşte în cantitate suficientă începe un proces accentuat de demineralizare a dinţilor, cea care favorizează apariţia cariilor.

Alimentaţia, apa şi pasta de dinţi nu sunt, în multe cazuri, suficiente pentru a oferi cantitatea de fluor necesară unei danturi puternice, aşa că în acel moment intervine medicul stomatolog. Fluorizarea dentară se realizează doar de către dentist, astfel încât să poată doza corect cantitatea de fluor necesară tratamentului şi tot el este cel care decide dacă este nevoie de ea sau nu.

Tratamentul este rapid, eficient şi nu-i produce niciun disconfort pacientului. Iar beneficiile sunt majore:

  • reduce riscul apariţiilor  cariilor dentare;
  • scade hipersensibilitatea dentară;
  • ajută pacienţii care suferă de sindromul gurii uscate;
  • ajută pacienţii care urmează un tratament ortodontic.

Excesul de fluor în organism poate duce la intoxicaţii sau la apariţia unor pete pe suprafaţa dinţilor, tocmai de aceea o astfel de procedură trebuie realizată doar în cabinetul stomatologic, de către un medic cu experienţă.

Fluorizarea dentară este recomandată şi copiilor, întrucât fluorul din alimente, apă şi pasta de dinţi este insuficient pentru a sprijini procesul de remineralizare şi pentru protejarea pe termen lung a smalţului dinţilor. Fluorizarea dinţilor până la vârsta de 14 ani contribuie la formarea unei dentiţii permanente mai sănătoase.

Fluorizarea profesională presupune o administrare concentrată de fluor pe fiecare dinte în parte, mineralul protejând şi întărind structura dintelui. În plus, această procedură nu doar previne apariţia cariilor, dar le şi poate repara pe cele aflate încă în stadiu incipient, în timp ce în cazul celorlalte le încetineşte simţitor dezvoltarea.

Medicii EmiraDent sunt pregătiţi să îţi ofere cele mai bune soluţii în materie de îngrijire orală. Pentru programare completează formularul de contact sau sună la numărul de telefon 0732 445 116.