Tratamentul stomatologic în timpul sarcinii. Ce poţi şi ce nu poţi să faci în această perioadă
Când află că sunt însărcinate multe dintre femei consideră că vizitele la medicul dentist sunt istorie până după naştere sau, şi mai rău, până după încheierea alăptării. Sigur că sunt lucruri care trebuie evitate în această perioadă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să ai grijă de dantura ta. Tratamentul stomatologic în timpul sarcinii se poate efectua în condiţii cât se poate de sigure atâta vreme cât medicul este informat despre istoricul tău medical.
Mituri despre influenţa negativă a sarcinii asupra danturii şi problemele reale care pot apărea în această perioadă
Orice sarcină vine la pachet cu multă bucurie, dar şi multe griji. Iar când cei neavizaţi se apucă să-ţi povestească despre tot felul de grozăvii, lucrurile se complică foarte tare.
Unul dintre cele mai propagate mituri în această privinţă este aceea că sarcina îţi afectează sănătatea dinţilor. E cazul să uităm de asta: dantura nu se strică pentru că am rămas gravide, copilul nu ne „fură” calciul şi nici dinţii nu ne cad doar pentru că am rămas gravide. Motivul în astfel de cazuri este acelaşi: o igienă precară sau necorespunzătoare.
Este adevărat că unele femei, din cauza nivelului crescut de hormoni – estrogen şi progesteron, se pot confrunta cu o inflamare a gingiilor şi pot resimţi o uşoară mobilitate a danturii. Este vorba de gingivita de sarcină, o afecţiune reversibilă, care afectează între 50 şi 70% dintre femeile gravide.
Şi abia acum apare adevărata problemă pentru că unele dintre ele, speriate de ceea ce simt sau observă, precum o sângerare uşoară a gingiilor, încep să evite curăţarea danturii în mod corect. În astfel de cazuri este obligatoriu să continuaţi să vă spălaţi de 2 ori pe zi, corect şi complet, să folosiţi aţa şi periuţa interdentară şi este de mare ajutor un periaj profesionist, în cabinetul stomatologic.
Cariile pot apărea şi ele în timpul sarcinii sau se pot agrava, dar asta se întâmplă din cauza creşterii acidităţii în cavitatea bucală. Aceasta se datorează consumului mai mare de alimente cu zahăr sau a episoadelor repetate de vomă, care afectează un număr destul de mare de femei. Tratamentele de fluorizare sunt de mare ajutor în astfel de cazuri şi se pot efectua în timpul sarcinii fără niciun risc.
Tumorile gingivale pot apărea şi ele, cu precădere în al doilea trimestru, iar cauza acestora este, în majoritatea cazurilor, excesul de placă bacteriană. Un control realizat de medicul stomatolog îţi poate spune dacă e cazul să fie îndepărtate sau să aştepţi să se retragă de la sine, după naştere.
Tratamentul stomatologic în timpul sarcinii
Dacă vorbim de proceduri dentare opţionale, recomandarea noastră este ca acestea să fie amânate până după naştere. Dacă avem însă de-a face cu situaţii urgente, precum infecţii sau dureri accentuate, tratamentul stomatologic devine obligatoriu. Nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că durerea este un factor de stres care poate provoca multe neplăceri în timpul sarcinii, inclusiv contracţii înainte de termen. În plus, consecinţele unei infecţii netratate pot fi extrem de periculoase.
În astfel de situaţii există recomandări foarte clare şi pe care toţi medicii stomatologi trebuie să se asigure că le respectă:
- Anestezicul folosit nu trebuie să aibă vasoconstrictor, adică adrenalină.
- Medicamentele trebuie să fie alese în funcţie de clasificarea gradelor de risc. În prezent există suficiente antibiotice şi antiinflamatorii care sunt permise în sarcină, fiind considerate sigure atât pentru mamă, cât şi pentru făt.
- Dacă este absolut necesară, radiografia se poate realiza în timpul sarcinii cu condiţia să fie luate măsuri suplimentare de protecţie, acestea constând în purtarea şorţului cu plumb atât în zona abdomenului, cât şi în cea a tiroidei. În orice caz, este important să ştiţi că dozele de radiaţii în cazul radiografiilor dentare sunt extrem de mici, de câteva zeci de ori mai mici decât un nivel considerat periculos.
Pentru programare completaţi formularul de contact sau sunaţi la numărul de telefon 0732 445 116.